Talks about

Šta žene žele?

U razgovoru sa prijateljima_cama, u medijima, kroz šalu, uvijek se nekako proteže čuvena najstereotipnija rečenica: “One nikad ne znaju šta hoće”. Ja sam od onih osoba koja voli da ruši stereotipe. Žene znaju šta žele; problem je u tome što se ženama nameće da misle i rade ono što ne žele, pa kada iznesu svoj stav i mišljenje koje se ne poklapa sa nametnutim nastaje taj čuveni stereotip.

 Živimo u 21. vijeku i većina nas misli kako su rodna ravnopravnost i emancipacija visoko rasprostranjeni. Ne mislimo o tome kako su se naše mame, bake i pretkinje borile za ženska prava koja mi danas uživamo. Uvjerili su nas da imamo sva prava i da sada ne treba ništa da radimo. Situacija nije tako sjajna i bajna kako izgleda na prvi pogled. Iako na papiru imaju jednaka prava kao i muškarci, u praksi, pogotovo onoj društvenoj i poslovnoj, situacija izgleda poprilično loše.U 21. vijeku žene ponovo moraju da se bore za svoja već ostvarena prava, ali i da se bore za nova. U mnogim zemljama emancipacija je samo privid, a u nekim zemljama i ne postoji i nikad nije ni postojala. Postoje zemlje u kojima se ubijaju tek rođena ženska djeca, zemlje u kojima se žene ubijaju ako žive u vanbračnoj zajednici, zemlje u kojima je legitimno dozvoljeno da se vrši nasilje nad djevojkama i ženama, zemlje u kojima su žene predmet seksualne eksploatacije.large

Negdje sam pročitala da je 1001. godine na jednom crkvenom sinodu u Solunu izglasano, samo jednim glasom viška, da “žene jesu ljudska bića”! Prije toga su bile, negdje, na nivou životinja. Bila sam šokirana i u nevjerici, a onda sam shvatila da, iako su od tada prošli vijekovi, prema ogromnom broju žena se taj odnos nije promjenio ni danas. Najbolji način da druge i drugačije od sebe omalovažimo i potlačimo jeste da ih ponizimo, a zloupotreba religije i vjere je pravi primjer za to. Problem nasilja nad ženama (fizičkog, seksualnog , psihičkog i virtuelnog) je, bar u zemlji u kojoj živim, tabu tema. Dominantno mišljenje je da je žena ta koja je kriva za to što joj se dešava. Nameće joj se osjećaj srama i krivnje, bez razloga. Žene se uči da je sramota da to prijave nadležnim institucijama, da kažu nekome, jer osuda da su loše žena i da su to zaslužile ih čeka prva! Svaka žena koja je žrtva zlostavljanja treba da zna da to što joj se dešava nije njena sramota, već nasilnikova sramota.large (1)

Danas nije problem samo patrijarhat, već i kapitalizam. U kapitalizmu, žene su te koje prve nastradaju. U krizi su žene te koje prve plaćaju ceh- one će biti prve koje će dobiti otkaz i poslednje koje će dobiti posao. Prilikom zaposlenja poslodavci toliko zadiru u žensku privatnost, da sebi daju pravo da nas pitaju da li imamo partnera, planiramo li uskoro ostati u drugom stanju, da li imamo porodicu i djecu. Neće nas zaposliti ako smo mlade i nemamo porodicu, jer će ako se odlučimo za taj korak, to za poslodavca biti trošak. U slučaju da već imamo porodicu i djecu, sumnjaju u našu posvećenost i profesionalni pristup poslu, pa ako poslodavac odluči, posao može da dobije kolega koji je manje kvalifikovan. U ovakvim slučajevima, drugi odlučuju o reproduktivnim pravima žena, a ne one same! Ovo su samo neki u nizu primjera sa čime se danas sve žene susreću.

large

Žene žele da budu ravnopravne! Žele da se poštuju njihova prava. Žele da budu poštovane zbog toga što su žene, a ne da budu žrtve nasilja, omalovažavanja i poniženja. Žele da imaju karijeru i da poslovno napreduju. Žele da prilikom zaposlenja, ne budu diskriminisane na osnovu pola, godina i izgleda. Žele bolja reproduktivna prava. Žele da odlučuju same za sebe, a ne da drugi to čine umjesto njih. Žele da ih drugi ne posmatraju samo kao objekat, već kao razumna i inteligentna bića. Žele da imaju pravo na brak i porodicu, da budu majke, ali kada one to žele i ako to žele, a ne da im se to nameće kao društveno pravilo. Žele da žive svoje živote na osnovu svojih želja i potreba i da ih društvo i okolina ne osuđuje zbog toga. Žele da ne zavise materijalno i društveno od muškaraca. Žene žele da budu samostalne!

Advertisements

2 thoughts on “Šta žene žele?

 1. Divan način da započneš karijeru blogerke 🙂
  U posljednje vrijeme sve više razmišljam na temu ženskih prava u društvu, u poslovnom svijetu pa i u svijetu zabave….(možda će ovo biti predug komentar ali sam spoznala strašne stvari, pa imam potrebu da ih podijelim)!
  U poslovnom svijetu žene su apsolutno zanemarene i neshvaćene ozbiljno. Bar na našim prostorima. Ako si obrazovana mlada žena, mnogo više će te smatrati početnikom i “zelenom” nego muškarca istih godina, iskustva i obrazovanja. Ukoliko si malo starija, smatraju da ti je vrijeme da stvaraš porodicu i da rađaš, pa se opet tvoje zalaganje na poslu ne shvata ozbiljno. A ukoliko se ne daj bože našminkaš i središ, tvoja diploma pada u vodu. Banalno i strašno ali istinito. Kao da žena nema kapacitet da misli i o površnim ali i o bitnim stvarima. Ukoliko si žena možeš biti samo jedno, ili lijepa ili pametna, jedno drugo isključuje….
  Na kraju, žena mora biti pametna, ali da puno ne priča, fina i smjerna, dama i sa stilom, dama sa stavom ali pod uslovom da ga ne iznosi prečesto, da bude lijepa ali prirodno, da se šminka ali ne često i ne puno, da se sređuje ali opet samo i isključivo za posebne prilike…..
  I znaš šta draga Milice?
  Meni je muka od svega toga, muka mi je od očekivanja i od “ispravnog” načina življenja ….
  Eto tako, ispisah se ja 🙂

  Pozdrav!
  Marina
  http://www.designglueglitter.blogspot.com

  Like

  1. Draga Marina,

   Ovim komentarom si mi popravila i jutro i dan. Drago mi je da postoje djevojke/žene koje počinju sve više da razmišljaju o svojim pravima i položaju u društvu u kome se nalaze. Imala sam dosta diskriminišućih situacija, samo zato što sam žena. Slušajući svoje prijateljice, gledajući druge žene odlučila sam da napišem ovaj post. Drago mi je da si se ispisala 🙂 Ako želiš bilo kad da razgovaraš na ovu ili sličnu temu slobodno mi se javi. Moja jako drobra drugarica piše blog MamaWalle, pa i kod nje možeš naći sličnih tekstova.

   Srdačno,
   Milica

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s