Tolerant food

Kolač sa kupinama

Kada sam pokretala blog odlučila sam se da imam rubriku Tolerantna hrana, jer sam intolerantna na neke namirnice i zaista je teško pronaći recepte, ali i zamjenu za namirnice koje ne možete da konzumirate. Prošle subote bila sam na zanimljivoj radionici koju su organizovali Zdrava logika i Ritual Cuisine u restoranu Dom u Banjaluci. Tema radionice  bila je zamjena za šećer i masti. Kroz malo teorije i prakse saznali smo dosta stvari. 

Već duže vrijeme pokušavam da izbacim bijeli šećer iz svoje ishrane i ova radionica za mene je bila pun pogodak. Ni sama nisam znala da postoji toliko prirodnih zamjena za šećer koje možemo koristiti u našoj ishrani, a koje su puno zdravije.

Prva zamjena je agavin sirup. Malo je skuplji i ja sam ga jedino znala naći u DM-u. Na tržištu postoji nekoliko verzija agavinog sirupa, ali samo onaj koji je iz organskog uzgoja i obrađivan na niskim temperaturama je prava zamjena za šećer. Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobija iz Južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi okus i svjetlu boju. Rjeđi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda.

Druga opcija koju možete da koristite kao zamjenu za šećer jeste sirup od smeđe riže, ali problem je  dostupnost proizvoda u BiH. Sirup od riže je zaslađivač koji se dobija kuhanjem smeđe riže sa enzimima. Zatim se dobijeni sirup dehidrira kako bi se dobila odgovarajuća gustina i slatkoća. Ovaj sirup ima visok glihemijski indeks pa se ne preporučuje dijabetičarima.

Sljedeća zamjena za šećer je šećer od cvijeta kokosa koji ima sličnu strukturu kao i bijeli šećer. To je zaslađivač blago karamelastog okusa koji se dobija isparavanjem nektara iz cvijeta kokosove palme te se zatim melje u granule. Nije rafiniran niti hemijski obrađen te tako zadržava sve prirodne vitamine i minerale koji se kod običnog šećera gube u procesu rafinisanja. Po sadržaju vitamina i minerala višestruko je bolji i od smeđeg šećera.

Četvrta zamjena za bijeli šećer nam dolazi iz Kanade i to je nešto po čemu je ona prepoznatljiva, javorov sirupJavorov sirup se dobija iz soka kanadskog javora (Acer saccharum), 100% je prirodan, čist, ne sadrži hemijske aditive ili vještačke zaslađivače. Ovaj sirup je gust, sladak i ima prijatan miris.

I poslednja zamjena za šećer nama najdostupnija i najpopularnija je med. Nema potrebe da pišem o tome kako med nastaje i koja su mu svojstva, ali je bitno da istaknem da samo med iz ORGANSKOG uzgoja (ne onaj kupljen u prodavnicama supermarketa ili trgovinama) je najzdraviji i dostojna zamjena za bijeli šećer.

Dugo sam razmišljala koji prvi recept da izaberem za blog i odličila sam se za kolač sa kupinama, koji smo radili na ovoj radionici.

Sastojci:

300g zobenih samljevenih pahuljica

1 jaje (ko je intolerantan na jaja može da stavi chia sjemenke)

2 kaškice praška za pecivo

vanilija u prahu (nikako vanilin šećer) ili cimet ili muškatni oraščić 

puter (nikako margarin, za one koji su intolerantni na laktozu mogu da koriste pročišćeni Ghee (gi) puter

med

200 g zobenih pahuljica

4 kašike heljdinog brašna

600g kupina

naribana kora jednog limuna

50g grubo sjeckanih oraha ili badema (za one koji su alergični na orašaste plodove mogu se koristiti sjemenke bundeve ili suncokreta)

IMG_20160730_191537

Priprema:

  1. Pomiješati samljevene zobene pahuljice, 2 kaškice praška za pecivo, kašiku heljdinog brašna, dodati šaku zobenih pahuljica, 2 kaškice vanilije u prahu ili cimeta ili muškatnog oraščića (zavisi šta više volite), jedno jaje (šaka chia sjemenki), 3/4 putera (istopljenog) i 4-5 kašika meda.
  2. Sa preostalim puterom podmazati tepsiju i istresti smjesu.
  3. U veću zdjelu pomješati kupine, naribanu koru limuna, 2 kašike heljdinog brašna i kašiku meda. Sve zajedno lagano promiješati, da se kupine ne bi zgnječile. Posuti preko smjese u tepsiji.IMG_20160730_193540
  4. Pomiješati šaku zobenih pahuljica sa 50 grama oraha/badema ili bunedvinim/suncokretovim sjemenkama, dodati malo meda, kašiku heljdinog brašna i malo cimeta ili vanilije.IMG_20160730_193948
  5. Tu smjesu posuti po kupinama.
  6. Kolač staviti u već zagrijanu rernu i peći 20-30 minuta na 180 stepeni.

breakfast- (1)

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s