Chestnuts and Kostajnica

Prvi put za Kestenijadu u Kostajnici čula sam od svoga tate, kada je sa svojim radnim kolegama učestvovao u pripremanju ekipe za “Kotlić Kestenijade”.

U Kostajnici sam bila svega nekoliko puta. Mali trg-park uz koji je odmah “zalijepljen” granični prelaz sa Hrvatskom, pijaca koja okružuje taj trg, uske ulice pune trgovina sa šarenim izlozima i miris Une je nešto što je karakteristično za ovo mjesto.

Od antropogenih turističkih potencijala na području opštine nalaze se ostaci praistorijskih naselja, ostaci Rimskog vodovoda i talionice željeza iz doba Rimljana, nekoliko srednjovjekovnih lokaliteta, dva arhitektonska zdanja iz doba Austrougarske (zgrada Opštine i zgrada Magistrata) i tri vjerska objekta ( dvije pravoslavne crkve: „Hram Svete Trojice“ i „Hram Svetog cara Lazara“ te džamija „Azizija“). Za adekvatnu prezentaciju postojećih lokaliteta i spomenika potrebno je zaustaviti njihovo propadanje, urediti pristup, te ih obilježiti postavljanjem turističke signalizacije.

Tokom godine u Kostajnici se održava nekoliko tradicionalnih manifestacija različitih sadržaja: „Djeca pjevaju hitove“, „Dan opštine Kostajnica“, „Duhovi – krsna slava opštine Kostajnica“, „Lov ribe udicom na plovak“, „Ljetna liga u malom fudbalu“, „Smotra pasa svih pasmina, „Kestenijada“. U poslednjih nekoliko godina pokrenuto je i nekoliko novih manifestacija, od kojih neke imaju i međunarodni karakter. Kostajnica.com

Sedam dana ranije organizuje se Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, do sada nisam imala priliku da odem, ali nadam se da ću sljedeće godine imati priliku da posjetim i da  podijelim svoje utiske te napravim paralelu sa Kestenijadom u Kostajnici.

Pošto nemamo autobusku liniju  Kozarska Dubica – Kostajnica, ako ne računamo đačku koja vozi samo u toku školske godine i ne vozi vikendom, uvijek propustim prvi dan Kestenijade. Iskreno ne bi bilo loše kada bi taj dan bio organizovan prevoz iz okolnih mjesta za Kostajnicu, jer vjerujem da ima zainteresovanih, ali su poput mene tj. nemaju auto ili nemaju položen vozački ispit.

“Kotlić Kestenijade” je zasigurno najveća turistička manifestacija na područiju ove Opštine. Svake godine prijavljuje se sve više ekipa, ne samo iz Kostajnice već i iz okolnih opština i gradova, koje se takmiče u spremanju paprikaša. Ove godine bilo ih je preko šedeset. Besplatna degustacija paprikaša i kestena, ali i raznih đakonija koje se mogu naći na štandovima svakako su primamljivi za posjetioce i posjetiteljke kostajničke Kestenijade.

Na štandovima možete da nađete razne rukotvorine: nakit, ukrase, proizvode od  vune (priglavci, džemperi, prsluci), ručno rađene slatkiše i muzičke instrumenate, umjetničke slike. Na štandovima možete probati i  delicije poput: kolača, štrudli, pita ali i  zdrave hrane.

Gdje god da krenete pratiće vas pjesma tamburaša, miris kuvanog paprikaša i pečenog kestena. Nemojte se ustručavati da pitate neku od ekipa da probate njihov paprikaš, ko zna možda im donesete sreću pa osvoje prvo mjesto.

Do sljedeće Kestenijade 🙂

kostajnica-1

kostajnica-2

kostajnica-3

kostajnica-4

kostajnica-5

kostajnica-6

kostajnica-7

kostajnica-8

kostajnica-9

kostajnica-10

kostajnica-11

6 Comments

  1. Sramota da prvi put cujem za ovaj maleni grad .. morao sam jos dodatno pretrazivati 🙂 🙂
    Idealno za ljubitelje kestenja. Ja ih osobno nesto previse ne volim!
    Milice, super blog i samo naprijed!
    Edo

    Liked by 1 person

  2. Sad ja imam milion pitanja, ali ne znam koliko su upućena u predistoriju same kestenijade.
    Odakle im ova ideja, imaju li puno kestena, zašto baš kesten, šta sve prave od kestena…
    U turskom gradu Bursa, kažu, kesten je na sve strane i oni su tako dobro razvili industriju proiizvoda od kestena, od kojih većina može da se kupi samo u tom gradu, da svi otud vuku kaniste slatkiša od kestena. Neke od njih sam probala i zaista su – delikates.
    Bila bih ti zahvalna ako bi mogla da iskopaš neke podatke o tome kako su i zašto baš kesten izabrali da predmet ovog festivala.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.