Tolerant food

Dakin pesto od srijemuša

Obožavam tjesteninu i pravim je na hiljadu različitih načina. Da li iz navike ili nekog drugog razloga, ali najčešće pravim umak od paradajz sosa. Nedavno razmišljam kako nikada nisam probala, a ni pravila domaći pesto sos i de ne bi bilo loše da pokušam.

Imam veliku terasu u stanu, ali nemam vremena da se posvetim uzgoju začinskog bilja i cvijeća pa mi je to uglavnom izgovor zašto ne pravim pesto. (slab izgovor, ali šta da se radi).

Nedavno nam se u kancelariji (ne volim upotrebljavati riječ posao, pošto smo aktivisti pa više koristim termin radni prostor ili kancelarija) pridružio kolega Miodrag Dakić, uz kojeg smo počeli više da razmišljamo o zaštiti životne sredine (kako, šta i gdje reciklirati), ali i o hrani koju konzumiramo.

Za ovo kratko vrijeme Dražana i ja smo naučile dosta novih stvari, ali obnovile i proširile neka starija znanja vezana za domaće recepte i zdravu hranu.

Kao što rekoh u kancelariji, pošto tu provodimo dosta vremena odlučili smo da kuvamo iz prostog razloga što želimo znati šta jedemo, jeftinije je od dostave i mogu slobodno reći da služi kao relaksacija i team building. Naše nepce je teško zadovoljiti ne iz razloga što smo izbirljivi već iz razloga što imamo vegetarijance i osobe intolerantne i alergične na određene vrste namirnica.

Možda mislite da je teško napraviti zajednički ručak za nas, ali osim što napravimo zanimljiva jela mi uživamo u njihovoj degustaciji. Koristimo namirnice koje možete naći na pijacama ili čak u prirodi.

Jedna takva namirnica koja nas je sve oduševila je svakako srijemuš ili medvjeđi luk. Srijemuš je odlična zamjena za one kojima smeta bijeli luk. Na internetu, ali i od vaših baka i deda možete,  saznati više o ljekovitosti i receptima od srijemuša.

Daka nas je sve oduševio sa svojim pestom od srijemuša, koji smo degustirali na razne načine.

Jedan od načina je upravo pasta sa pestom od srijemuša.

Potrebni sastojci:

300 g srijemuša ili jedna veza 

šaka pinjola (kao zamjenu možete da uzmete orahe, kikiriki, suncokretove ili bundevine sjemenke)

5 – 6 kašika maslinovog ulja

2 – 3 kašike parmezana (u zamjenu za parmezan možete da koristite mladi koziji sir)

1 kafena kaškica morske soli

pesto

Priprema:

  • U blender stavite sve sastojke i blendajte dok ne dobijete fini sos. Ako nemate blender ne treba da odustanete od pravljenja pesta. Parola snađi se uvijek je dobrodošla. Sve što trebate je malo improvizovati. Umjesto blendera možete uzeti avan ili dobar nož i dasku za sjeckanje.
  • Sve suve sastojke dodajte u avan počnite da gnječite uz postepeno dodavanje maslinovog ulja.
  • Ako ste se odlučili za dasku i nož, onda je potrebno da sve sastojke isjeckate što je sitnije moguće. Prespite ih u jednu činiju/zdjelu ili teglu i dodajte maslinovo ulje.

Savjet:  

Ukoliko koristite orahe koji su vam stajali zamrznuti ili u frižideru prije blendanja ili sjeckanja potrebno je da ih malo propržite na vrućoj tavi.

Ako želite Al dente tjesteninu, bilo da je obična ili gluten free kuvajte je 2/3 vremena od potrebnog, zatim je sklonite sa vatre i ostavite da stoji nekoliko minuta poklopljena u šerpi u kojoj se kuvala. Zatim je procijedite i poslužite uz omiljeni sos. 

pesto3

pesto 2

pesto 4

Bon Appétit 🙂

Advertisements

8 thoughts on “Dakin pesto od srijemuša

  1. Topla i inspirativna priča, a testenina deluje jako ukusno i slasno! 🙂 Pošto i same redovno recikliramo i vodimo računa o zaštiti životne sredine, možemo samo da pohvalimo ovaj sjajan poduhvat tebe i tvojih kolega! Samo nastavite sa svežim idejama i novim receptima! 😉 PozZ

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s